Eltérő karakterRendszertanilag a szilvákhoz közelebb áll a növény, mint az őszibarackhoz és a mandulához, melyeknek szintén rokona. Eredetileg Ázsiából származik, nálunk a török hódoltság ideje óta foglalkoznak a termesztésével. Az Európai Unió területén közel 70 ezer hektáron termesztik. Magyarországon az éves átlagtermés 30 ezer tonna körül van, melyet jelentősen befolyásol az időjárás, a hideg tél és a virágzáskori fagyok egyaránt, melyek kedvezőtlen hatásainak „köszönhetően” a termés 10 ezer tonna vagy kevesebb is lehet. Legutóbb 2018-ban és 2020-ban éltünk hasonlót. Az ültetvények 3 évente hoznak kiemelkedőbb termést, amennyiben a körülmények ideálisak. A sárgabarack tehát igen érzékeny, a legkisebb változást is rosszul tűri, ami a kedvezőtlen körülményeket sorjázó években értéknövelő hatású. A kajszibarack az egyik legértékesebb, legsokoldalúbban hasznosítható gyümölcsünk. Aszalva megtartja vitamin tartalmát, magjának olaja jelentős szépségipari alapanyag. A barack mérete fajtától függően 40-55 gramm között változik, melynél kisebb a rózsakajszi, 10-25 grammos termésével.
A kajszibarackA legismertebb fajták: Magyar kajszi, Gönci magyar, Bergeron, Ceglédi Óriás, Mandulakajszi, Pannónia. Érési időszakuk változó, június közepétől augusztus elejéig tart. A kajszibarack pálinka illata intenzív, édes, zamatos és hízelgő. Az íze harmóniában van az illatával. Lágyan gyümölcsös, lekváros, gazdag, hosszan tartó aromája a legkiválóbb pálinka élménnyé teszi fogyasztását. Alacsonyabb alkoholtartalommal a gyümölcsössége jobban kiemelkedik. Virágos, mézes karakterét izgalmasan fűszeressé teheti a mandulás magzamat.